Soolamine

Soolamine on toiduainete konserveerimine naatriumkloriidi (NaCl) ehk keedusoolaga. Konservanti lisatakse toiduainetele tahkel kujul või vesilahusena. Keedusool on värvuseta , kristalne aine, lahustub hästi vees ja lahustumine sõltub temperatuurist.

Keedusoola komponendid naatrium ja kloor on inimese elutegevuses hädavajalikud. Organismis tegutsevad naatrium- ja kaaliumioonid koos ja reguleerivad organismi närvitalitust ja veerežiimi, osalevad seedekulgla imendumisprotsessides. Kloriidioonide ülesanne on inimorganismis mao soolhappe sünteesi tagamine. Keskmise kehamassiga inimeses on naatriumit ja kloori ligikaudu 200 grammi. Ülemäärane keedusoola tarbimine on kahjulik, on tõestatud seos soola liigtarbimise ja kõrgenenud vererõhu vahel, sool on hüpertooniat soodustav tegur. Liigne keedusool koormab ka neerusid, mis peavad soola kehast väljutama.

Soolamine on väga vana toiduainete säilitamise meetod. Soolamise efekt põhineb sellel, et teatud kontsentratsioonis muudab keedusool soolatavad toiduained veevaesemaks (rakkudest tõmmatakse vesi välja). Tulemuseks on nn.füsioloogiliselt kuiv keskkond, kus enamik mikroobe kas ei saa areneda või hukkuvad. Keedusool vähendab ka valke lagundavate ensüümide aktiivsust. Soola võetakse 5...20% soolatava aine kaalust. 20%-lise soolasisaldusega toiduained säilivad ka toatemperatuuril. Väiksema soolasisaldusega toiduained tuleb säilitada madalal temperatuuril (0...5°C). Kahjuks kaotavad soolatud toiduained palju oma toiteväärtust, sest soolvette eraldub palju toitaineid.

Üldiselt loetakse tervisele kasulikumaks mineraalsete lisanditega jämesoola kasutamist, sest jämesoolas on ka teisi organismile vajalikke keemilisi elemente, näiteks kaalium ja magneesium. Soolasegud (Pansool, aroomisool) on mõeldud eeskätt toidu valmistamiseks ja serveeritud toitude maitsestamiseks, soolamiseks nad eriti kohased ei ole. Nad sisaldavad liiga suures hulgas teisi keemilisi ühendeid, mis võivad soolatavale toiduainele anda omapärase ja mitte just eriti meeldiva kõrvalmaitse. Soolatavaid toiduaineid ei tasuks väga peenestada, sest vastasel juhul küllastuvad nad naatriumkloriidiga . Soolamisel on oluline ka õige nõu valik. Soolamiseks sobivad puuanumad ja väiksemate koguste puhul ka klaasnõud. Savinõud ei ole soolamiseks sobivad, sest tugeva soolalahuse toimel mureneb nende glasuurikiht ja lõpuks hakkavad nad vett läbi laskma. Kindlasti peavad nõud olema kaetud kaanega- õhu juurdepääsu vältimiseks.

Keedusoolaga säilitatakse enamasti liha, kala,köögivilju, seeni.


Kliki pildil, et näha seda suuremalt